Lyes beste spiller: – Legger opp etter denne helga uansett om det blir eliteserie

Andreas Mikalsen og Atle Laland Egeland, Lye

Andreas Mikalsen og Atle Laland Egeland, Lye

Andreas Mikalsen og Atle Laland Egeland var toneangivende da Lye slo Alta i sin første kamp i kvaliken. Nå venter en avgjørende kamp mot Fredrikstad i kampen om eliteserieplass.

Egeland dunket inn mål etter mål fra vingen, og veteranen Mikalsen styrte laget fra forsvaret i de to lagenes første kvalikkamp i Harstad.
1-0 etter førsteperiode ble til 8-0 et stykke ut i andre periode. Da skrudde Lye åpenbart av lyset, og tenkte mest på oppgjøret mot Fredrikstad klokken 18.00. Den vil trolig bli direkte avgjørende for hvem av lagene som rykker opp.
– Vi ble preget av å lede så mye. Da senket vi oss litt, og tenkte på kampen mot Fredrikstad. Nå skal vi jogge ned, og restituere litt, samt få i oss litt mat, sier duoen Mikalsen og Laland Egeland noen minutter etter kampslutt.

Det er lett å tro at en Fredrikstad har en fordel fordi de har flere timer å komme seg på før Lye venter i ettermiddag.
– Det tror jeg ingenting på. Den kampen vil leve sitt eget liv, sier Mikalsen.
Mot Fredrikstad varsler Mikalsen at laget er nødt til å ta kontringene, og ligge lavere enn mot Alta.¨
– Det jeg så av Fredrikstad skal vi klare å hamle opp med, mener Mikalsen.
Mikalsen har gjennom karrieren vært i Åsenskogen, Sola, Kverneland og Fjerdingby før han kom til Lye der han gjorde comeback for tre uker siden etter å egentlig ha lagt opp innebandykarrieren for to år siden.
– Jeg spiller egentlig hockey på et 3.-divisjonslag i Stavanger, og helgas kamper er mine siste uansett hva som skjer, sier 32-åringen som også har vært innom A-landslaget.
I Alta-leiren var man ikke overrasket over stortapet.
– Slike lag er tunge å møte. De holder et langt høyere tempo enn hva vi er vante til fra Finnmark. Men vi prøver på det vi kan, og prøver å kontre. Litt ueffektive er vi, og vi klarer 3-3 i sisteperioden, sier kaptein Kristoffer Sterner.
– Hva mangler i Alta for å konkurrere i en slik kvalik?
– Litt ufint er det å si det, men spranget mellom de beste og svakeste på laget er nok for stort. Alle har ikke den tenkningen i hodet på hva man skal gjøre om man får ballen, sier Sterner.
Han erkjenner at kvaliken er en bonus, og at tanken inn mot neste sesong må være å trene godt.
– Da kan vi sette andre mål enn å vinne så mye som mulig, sier Sterner som scoret ett av lagets tre mål.

I selve kampen var det ventet et massivt trykk fra Lye de første minuttene, men Alta stengte igjen. Litt heldige, men også dyktige. Lye på sin side mistet klarte ikke å holde oppe presset, og frustrasjonen bredte seg ettersom minuttene trillet av gårde.
Alta fikk sin beste mulighet i oppgjøret da Atle Laland Egeland fikk to minutters utvisning ett kvarter ut i kampen på stillingen 0-0. I overtallet klarte finnmarkingene å skape et par muligheter, dog uten å lykkes.
Nærmest umiddelbart etterpå pådro Kim Engseth seg en utvisning. Og det tok nøyaktig ett minutt av den før Atle Laland Egeland på flott vis satt ballen i mål etter en pasning fra Glenn Lervik som kom bak mål. Dermed 1-0 til Lye etter første periode.

2-0 kom tidlig i andre periode. Børge Kluge klinket ballen i vinkelen bak Max Andersson i Alta-målet på pasning fra Andreas Mikalsen. Kjedelig for Alta som rett før hadde en stor sjanse ved Anton Åkerstrøm, som var den eneste offensive trusselen for de sortkledde.
Lye så ut til å gå på halv maskin etter sitt andre mål. Det måtte en unødvendig utvisning fra Altas Esben Kristoffersen etter halvspilt periode til for å få fart i vestlendingene. Bare noen sekunder gikk før en pasning på tvers fra målgården fra Glenn Lervik fant Endre Vollsund – og dermed 3-0.
Og dermed virket det også til at lyset forsvant i Alta-pæra. 4-0 kom minuttet etter og ble nesten til 5-0 etter 12 minutter. Timeouten for Alta hjalp lite da 6-0 kom etter en ny sterk målgivende fra Andreas Mikalsen til Kristian Magnusson.

Heller ikke med en spiller mer på banen maktet Alta å true Lye. I stedet scoret Atle Laland Egeland til 7-0 og 8-0 før periodeslutt.

For Alta-øyne kom kampens høydepunkt 1.42 ut i siste periode. Mikko Lukkari dro ballen av gårde fra midtbanen, og rett i vinkelen bak Ole Laland Egeland. Et Lye som åpenbart hadde tankene på den neste kampen klarte ikke å spille seg til noen særlig store sjanser den første halvdelen av sisteperioden, og da Sander Østlyngen scoret Altas andre mål til 2-8 tok vestlendingene en timeout.

Det hjalp ikke da reduseringen til 8-3 kom ved Kristoffer Sterner fem minutter før slutt mot et Lye-lag som ikke møtte opp til kamp de siste 20 minuttene.

Atle Laland Egeland rettet opp litt av ”æren” for Lye mot slutten med to mål, før Andreas Mikalsen scoret kampens siste til sluttresultatet 11-3 til Lye.

Rune Robertsen, Harstad Innebandyklubb